CI, CE, GI, GE – CHI, CHE, GHI, GHE

Limba cea veche, mostenita de hiperboreeni, de traci, de geti, de daci, de vlahi si in cele din urma de romani, a fost conceputa ca inscrisuri prin Transilvania de astazi, o sa vad exact si locul. Aceasta scriere a fost cea runica, astfel ca runele nu sunt germanice, cum se crede. Inscrisurile runice apar cel mai clar pe tablitele de la Tartaria, pe cele de la Summer, pe cele din Japonia, pe pietrele sferice de la Turdas, pe matricea de pe statuia preotului de la Adamclisi si inca cateva. In timp, acest scris s-a transformat si a dat pe cel cunoscut drept latin si pe cel chirilic (CYRIL – CHIR, SIR = lumina …) care apar si imbinate in scrieri precum cele de pe inelul de la Ezorovo, tablele dabogete si tot asa.
Ceea ce vroiam sa spun este ca, cum am mostenit o limba fonetica 100%, grupurile silabice CI, GI, CE, GE, nu apartin limbii vechi. C urmat de I avea pronuntia CHI si este la fel si cu celelalte grupuri. Astfel, pronuntia corecta era si este TRACHI, DACHI, VLA(C)HI, BLA(C)HI, GHETI, DACHIA-DOCHIA (spiritul DACHIEI), DECHEBAL si tot asa (a se vedea jocurile GEorGE – GHEorGHE, CISTITA – CHIST s.a.m.d.). Avem astfel, MEDGHILDIA (numele Zeitei este DIA si nu DIANA, -NA este forma feminina pentru ESTE la fel cum pentru masculin este -AN), SARMISEGHETUZA, ARGHEDAVA, ARGHES, ARHANGHEL (care da numele ANGHEL cu radacina din ARDA, ARDEAL si pe englezescul ANGEL).

Restul se va releva de la sine, acum.
In loc de incheiere
Generalul in rezerva Mircea Chelaru a gresit cand a spus ca omul are 5 degete la o mana pentru ca reprezinta cele 5 legi Divine, iar celelalte 5 (un total de 10 degete – 10 Legi) date prin liber arbitru, astfel o mana e mereu mai puternica decat celelalta (unele legi fiind coboratoare, altele suitoare). E vorba de ce spunea cand pui pe S in fata lui MINTE. Ca o paranteza, este interesant ca sunt doar 2 litere care suporta incarcatura MINTII: A-MINTIT, S-MINTIT (care este de fapt Z, litera sfarsitului, a mortii); dar mai este si dezechilibrul care apare semnalat prin  T (de la tigara) in mijlocul cuvantului, MINTIT (a minti). Legile sunt mai mult de 10, plus ca nu putem aprecia aplicabilitatea lor la specii diferite (pasarile au 4, unele animale au copite despicate si tot asa – nu putem spune ca au legi … intelegeti voi). Plus ca forta unei maini vine din educatie. Intotdeauna.