Aceasta este o boala frecventa la batrani

In zilele noastre se intalnesc tot mai multe cazuri despre boala Parkinson.Doctor Mit Bogdan Ivanescu iti spune tot ce trebuie sa stii despre Parkinson. Aceasta este o tulburare a creierului care are drept consecinta pierderea treptata a controlului muscular.La inceput, simptomele afectiunii sunt usoare.Semnele distinctive ale bolii include tremuratul, miscari incetinite ale corpului si echilibru precar.Speranta de viata este aproximativ aceeasi ca si pentru persoanele care nu sunt afectate de boala.Sunt unele persoane la care simptomele evolueaza incet pe parcursul a 20 de ani.

Printre primele simptome ale bolii Parkinson se numara:

 • Agitarea usoara a unui deget, mana sau picior
 • Dificultati la mers
 • Dificultatea de a va ridica de pe scaun
 • Scris de mana mic, aglomerat
 • Incovoierea spatelui

Tremuratul este un symptom precoce care apare la majoritatea persoanelor si de obicei apare la un deget sau la o mana care se afla in repaus.

Bradichinezia este un simptom care nu permit ca persoanele afectate sa raspunda imediat la comenzile de miscare.

Boala Parkinson poate afecta echilibrul persoanelor, acestea urmand a avea o tendinta de a dezvolta o incovoiere a spatului, cu umerii cazuti si capul inainte.Mai pot avea probleme de circulatie, pe langa cele de echilibru.

Boala se poate manifesta si prin simptome ce nu au legatura cu miscarea, iar dintre acestea, enumeram:

 • Somn agitat sau oboseala in timpul zilei
 • O voce moale sau vorbire neclara
 • Dificultati la inghitire
 • Probleme de memorie, confuzie sau dementa
 • Ten gras si matreata
 • Constipatie

Pe langa simptomele de manifestare ale bolii Parkinson doctormit se spune si care este cauza declansarii bolii.Zona mica din trunchiul creierului, care poarta denumirea de substantia nigra este cea care controleaza miscarea.In cazul persoanelor cu Parkinson, celulele din substantia nigra nu mai produc dopamina, cea care ajuta celulele nervoase sa comunice.Deoarece aceste celule mor, creierul nu primeste informatiile necesare despre cum si cand trebuie sa se miste.
In functie de severitatea simptomelor motorii cardinale si in functie de existenta anumitor simptome non-motorii, pacientii cu boala Parkinson pot fi clasati in 3 subtipuri clinice.In functie de aceasta clasare, prognosticul evolutiei bolii este diferit.

In ceea ce priveste tratamentul care poate fi administrat pentru pacientii cu boala Parkinson, Bogdan Ivanescu ne spune ca inca nu exista un tratament pentru vindecarea acestei boli, ci doar pentru a o tine sub control.Tratamentele administrate in prezent sunt special concepute pentru a creste cantitatea de dopamina din creier, fie prin inlocuirea acesteia, fie prin imitarea dopaminei, fie prin prelungirea efectului dopaminei.

In cazul persoanelor cu simptome motorii avansate chirurgia poate fi o optiune.In cadrul interventiei, chirurgul implanteaza electrozi pentru a stimula zonele creierului implicate in miscate.

O alta recomandare din partea doctormit pentru acesti pacienti este modificarea generala a stilului de viata prin odihna si exercitii fizice, terapia fizica, terapia ocupationala si terapia lingvistica.

Poti sa afli mai multe legate de subiect din urmatorul videoclip Doctormit:

Leave a Comment