Din pacate, in societatea actuala tot mai multi oameni traiesc cel putin un episod de epuizare psihica, emotionala si fizica. Impactul negativ asupra noastra poate fi diminuat si eliminat treptat daca intelegem cauzele ce duc la aparitia unui episod de burnout.

Continuam astazi cu inca trei exemple de situatii frecvente (la birou) ce pot duce la instalarea sindromului de burnout in viata ta.

4.Lipsa de corectitudine

Muncesti mult, insa colegul tau primeste laudele? Este normal sa te simti frustat sau lipsit de putere in situatia aceasta nedrepta. Exista mai multe episoade la birou ce pot crea un sentiment in interiorul nostru de lipsa de corectitudine:

– nedreptatea la volumul de lucru sau la salariu

– colegi care practica anumite smecherii pentru a-si face treaba

– resurse ineficiente pentru a termina sarcinile la timp

Ne dorim ca superiorii nostri sa creeze o atmosfera de lucru in care lucrurile sa fie corecte si echitabile.

Ce este de facut – Ti se pare ca o situatie nu este corecta? Atunci, du-te la colegul sau la seful tau, explica situatie calm si cu argumente pentru a indrepta situatia.

Propune diferite cai de rezolvare a disputelor sau a situatiilor conflictuale. Propune o serie de proceduri standard pentru a crea un mediu in care corectitudinea sa fie fie cea care conteaza.

5.Conflicte de valori

Pot aparea situatii in care valorile personale sa nu coincida cu scopurile firmei la care lucrezi. Ce te faci atunci? De exemplu, lucrezi pentru o firma de cosmetice care isi testeaza produsele pe animale.

Un om este motivat daca crede in telul companiei si va avea un ritm de lucru mai productiv daca este raplatit cu diferite oportunitati de a face o munca semnificativa.

Ce este de facut – In acest caz, exista doua variante de a depasi situatia. Fie incerci sa schimbi orientarea firmei, fie demisionezi si cauti un nou loc de munca (in care sa gasesti valori asemanatoare cu ale tale).

 

6.Volum prea mare de munca

Daca sarcinile se tot aduna si nu mai reusesti sa faci fatala munca constituie scenariul clasic ce duce la instalarea unui sentiment de epuizare psihica.

Acest sentiment apare cand timpul nu mai pare suficient pentru a rezolva toate sarcinile. Sau poate primesti task-uri mai grele si noi, iar tu nu ai resursele necesare pentru a le indeplini cu succes.

Ce este de facut – Pentru a elimina acumularea unui volum mare de munca, ai nevoie de odihna si de gasire a unui echilibru pentru a duce sarcinile cu bine la sfarsit. Daca te confrunti uneori cu termene limita, nu ar trebui sa apara sindromul de burnout. Insa, evita episoadele in care stai zilnic peste program si in care nu rezervi timp pentru momente de destindere la sfarsitul zilei sau in weekend.

 

Nu lasa sindromul de burnout sa se instaleze in viata ta. Surprinze actiunea lui din timp si gasesti solutiile potrivite pentru a-l tine tot timpul la distanta. Pentru prima parte, intra aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *