Celulele stem sunt bine cunoscute pentru abilitatile lor unice de a se transforma in alte tipuri de celule si de a se inmulti rapid, motiv pentru care joaca un rol foarte important in capacitatea corpului nostru de vindecare. Astfel, tot mai multe persoane aleg sa depoziteze aceste celule in banci speciale, urmand a le folosi atunci cand vor avea nevoie, iar in cazul propriei persoane nu se pune problema compatibilitatii. In schimb, atunci cand celulele provin de la alte persoane scade compatibilitatea, insa se pastreaza la cifre ridicate in cazul in care acestea au fost donate de rude. Celulele stem pot fi prelevate din mai multe zone ale corpului, iar in functie de metoda aleasa pot prezenta anumite caracteristici.

Este bine cunoscut faptul ca organismul nostru are in componenta peste 200 de tipuri de celule diferite, iar fiecare dintre acestea au cate o functie specifica, unele fiind ale pielii, ale inimii, creierului si nu numai. Cu toate ca sunt considerate moderne tratamentele cu celule stem, in realitate acestea au fost folosite de mai bine de 50 de ani cu succes, astfel ca in prezent pot fi tratate peste 80 de afectiuni. Mai mult, se asteapta ca in anii ce urmeaza lista sa fie completata si cu alte boli serioase printre care diferite forme de cancer, diabet, Parkinson, Alzheimer, paralizie si nu numai.

Prelevare

Procedurile de recoltare a celulelor stem pot sa difere, insa toate sunt simple si usor de pus in practica, fiind efectuate cu anestezie locala sau generala, in functie de fiecare situatie in parte. De exemplu, una dintre cele mai populare proceduri este cea de prelevare a celuleor stem din sangele cordonului ombilical dupa nastere, intrucat acesta reprezinta o sursa foarte bogata, care in alte conditii ar fi fost irosita. O alta sursa bogata in celule stem e reprezentata de maduva osoasa, iar procedura se pune in decurs de cateva ore, pentru patru sau cinci zile la rand, pana cand este obtinuta cantitatea necesara.

Depozitare

Daca celulele stem nu sunt folosite imediat dupa prelevare acestea pot fi depozitate intr-o banca speciala, unde pot rezista in conditii optime chiar si cateva decenii, fara a-si pierde din proprietati. Din acest motiv, tratamentele cu celule stem devin tot mai populare si in Romania, fiind considerata o solutie foarte moderna intr-o multime de cazuri.

Asadar, cine isi doreste sa afle mai multe detalii poate apela la banca StemSure, care este una privata si nu publica, in cazul celei din urma politica fiind aceea ca depozitarile se fac anonim, iar celulele stem pot fi folosite oricand este nevoie de catre oricine. In schimb, in cazul bancilor private, celulele sunt pastrate pentru clienti, urmand ca acestea sa fie folosite in functie de dorintele acestora.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *