Ne putem confrunta cu diferite probleme la nivelul pielii, iar unele pot fi mai serioase, in timp ce altele nu ne pot pune viata in pericol, insa este ideal ca acestea sa fie monitorizate pentru a nu evolua. De asemenea, oricine trebuie sa stie adevarul despre cojirea pielii, intrucat se spune despre pitiriazis ca nu are leac, insa este important de stiut ca exista mai multe forme, iar acestea se pot manifesta diferit.

Asadar, acesta presupune aparitia unor cruste la nivelul pielii, pe diferite zone ale corpului, iar una dintre cele mai comune forme este cea alba, care presupune aparitia in zona fetei, a gatului si a bratelor a unor pete rotunde deschise la culoare. Chiar daca nu sunt oferite si alte simptome, uneori bolnavii pot observa si pruritul, copiii fiind cei afectati mai des, iar pentru ca pielea este foarte uscata pot aparea si alte probleme dermatologice, insa cauza aparitiei pitiriazisului nu este cunoscuta. Ca forma de tratament se recomanda cremele pe baza de hidrocortizon, cu toate ca exista sanse si ca problema sa treaca de la sine fara niciun tratament.

Pitiriazis rozat

O alta forma a pitiriazisului este cel rozat care in prima faza prezinta niste pete foarte discrete, care in timp se pot dezvolta si deveni din ce in cemai inestetice. La fel ca in cazul pitiriazisului alb si cel rozat poate sa dispara de la sine la mai putin de doua luni de la aparitie, iar problema este intalnita mai des in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 40 de ani, in special in perioada toamnei. Se pot folosi diferite creme speciale ca forma de tratament, alaturi de diferite lotiuni si sprayuri, insa medicii dermatologi recomanda chiar si expunerea la soare, intrucat aceasta este eficienta.

Pitiriazis cronic

Acesta presupune ingrosarea pielii in zona talpilor si a palmelor, dar si in alte zone, unde apar niste basici, care nu sunt neaparat dureroase, ci mai degraba deranjante, iar culorile pot fi variate, dar de regula sunt roz. Pielea devine mai sensibila, iar pentru combaterea problemei se recomanda aplicarea cremelor emoliente, dar este ideala si adoptarea unei diete echilibrate, care sa contina vitaminele A si E, care sunt considerate eficiente pentru tinerea la distanta a problemei.

Pitiriazis versicolor

Intalnit mai des in zona bratelor si a trunchiului, aceasta problema este favorizata de transpiratie, motiv pentru care este intalnita mai des in perioada verii cand temperaturile si umiditatea sunt ridicate. Petele sunt delimitate de margini albe, iar in anumite conditii apar si crustele si cu toate ca pielea nu este dureroasa, petele sunt considerate inestetice. In schimb, tratamentul este foarte simplu si adevarul despre cojirea pielii este ca aceasta problema se poate indeparta de cele mai multe ori prin simpla aplicare a unor creme pe baza de corticosteroizi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *