Cum au apărut automobilele?

În prezent, există peste un miliard de automobile în lume, iar pe continentul american statisticile indică un automobil pe cap de locuitor, fiind peste 300 de milioane de automobile. Potrivit unui raport, în Los Angeles există mai multe automobile decât locuitori, Statele Unite ocupând primul loc în lume, fiind urmate de China în topul țărilor cu cele mai multe automobile. Însă când și în ce context au apărut aceste mașinării?

Între 1668 și 1886 au avut loc multe inovații care au dus la punctul în care se poate spune că a avut loc nașterea mașinii moderne. Ciudat este faptul că designul acestei mașini semăna foarte mult ca o caleașcă, însă nu era trasă de nimic, motiv pentru care o parte dintre persoanele de la acea vreme au suspectat intervenția spiritelor rele. La începutul anilor 1800, apar primele vehicule echipate cu motor cu ardere internă, urmând ca în 1900 să apară revoluționarul vehicul cu motor electric.

De-a lungul timpului, automobilul a evoluat rapid în țările dezvoltate ca principal mijloc de transport, iar odată cu perioada interbelică, imediat după terminarea Primului Război Mondial, industria auto se dezvoltă considerabil, ajungând la o cifră totală de 500.000 de automobile la nivel mondial. În timp, nevoie unui automobil devine din ce în ce mai mare, astfel că în 2007 producția anuală la nivel mondial depășea cifra de 70 de milioane de unități.

Deși am făcut o trecere scurtă prin istorie, pentru a ne face o viziune asupra felului în care a crescut cererea automobilelor de-a lungul anilor, poate vă întrebați cine este inventatorul de drept al vehiculului modern. Karl Benz a fost un inginer german care a pus bazele unei mașinării pe care a denumit-o Motorwagen. Spre deosebire de conceptul pe care ni-l imaginăm acum, mașina lui Benz era de fapt un automobil pe baza de motor cu explozie în patru timpi. În ceea ce privește caracteristicile tehnice, vehiculul atingea o viteză maximă de 16 kilometri pe oră. Făcând o comparație între ceea ce însemna un automobil la vremea respectivă și supercarurile de ultimă generație din prezent, părem la mii de ani distanță.

Leave a Comment