Cantec patriotic

Nu, nu voi vorbi despre un cantec comunist, despre o preaslavire a frumoasei, bogatei noastre tari care are toate formele de relief, care are minereuri in munti, iesire la mare si grane de culoarea aurului. Mi s-au naruit de ceva vreme sperantele patriotice, nationaliste pentru care militam cu atata indarsire, pentru care luptam si credeam ca mai este o sansa. Nu, domnilor, nu mai este! In multe tari s-a intamplat asa si tind sa cred ca suntem martorii unui regres mondial al umanitatii. Tehnologia ia locul gandirii complexe, lenea ia locul luptei pentru supravietuire. De ce sunt din ce in ce mai multi cersetori, de ce multa lume trece indiferenta in fata anumitor atrocitati? Ne intoarcem oare in Evul Mediu ori intr-o epoca preistorica in care toata lumea se batea pe un dumicat sau pe spatiul unde va avea casa? Vom distruge planeta asta pentru a sti cine-i magnatul care detine petrolul si pentru a avea cat mai multi bani? Tot ce-i posibil…
Si-acum, in aste vremuri de restriste, noi ne batem cu pumnii in piept ca niste prosti ca limba noastra-i terfelita fiindca introducem in limbaj cuvinte englezesti? Asta chiar sta acum sa fie problema noastra existentiala? ORICE LIMBA PATESTE ASTA, si asta de cand lumea oameni buni.

Si francezii, oricat ar fi ei de nationalisti au introduc in limbajul lor curent cuvinte englezesti. Si, daca va aduceti aminte de Coana Chirita, o sa va amintiti de snobismul de atunci si de cuvintele frantuzesti trecute prin noroi. Da, dragilor, da! Lumea e intr-o continua schimbare (nu neaparat spre bine) si faptul ca limba se imbogateste cu anumite cuvinte nu ar trebui sa fie o problema mai mare decat stalcirea si terfelirea ei (si, de obicei, cei ce “militeaza” pentru cauza de mai sus fac nenumarate greseli gramaticale). Invatati sa scrieti, sa vorbiti, si-apoi sa judecati noutatea, schimbarea!
PS: Stiati ca americanii folosesc expresia bon appétit fiindca ei nu au un echivalent? Si, desi nu cred ca din exagerata nepasare, nu fac mare caz din asta. Il folosesc si gata. Dar, dupa cum stiti, calicu-i si fudul, asa ca multi dintre noi, romanii, preferam sa privim la suprafata si nu in detaliu adevaratele probleme ale tarii si limbii noastre!
DESTEAPTA-TE, ROMANE!