Vezi cum poti avea grija de pielea ta

Pitiriazisul este o afectiune cauzata de o ciuperca care determina leziuni superficiale la nivelul pielii. Ciupera va afecta pielea, iar aceasta va capata un aspect solzos, cu cruste, iar medicii specialisti descriu pitiriazisul ca fiind o afectiune ca aspect patat al pielii.

Cauzele pitiriazisului sunt lipsa unei igiene corecta si contactarea unei ciuperci. In mod normal, igiena corecta zilnica va indeparta portiunile de piele moarta ce contin aceasta ciuperca. In forma agresiva este favorizata de caldura, umiditate, aplicarea de substante grase pe piele, imunodepresie, malnutritie, corticoterapie, raspunsul imun al organismului sau chiar unele modificari hormonale.

In conditiile in care ciuperca se gaseste pe pielea tuturor oamenilor, iar boala apare doar la unii, din acest motiv, boala nu este considerata contagioasa.

Cu privire la simptomele piritiazisului, acesta se manifesta sub forma unor pete rotund-ovalare cu scuame fine in suprafata, care pot afecta portiuni extinse. Culoarea variaza de la tonuri mai deschise decat pielea pana la roz, bej sau maro. Cei mai multi care sunt afectati sunt deranjati mai mult de aspectul pielii decat de senzatia de mancarime. Iritatia apare mai ales la nivelul pieptului si al spatelui si mai rar la nivelul bratelor, coapselor si gatului. Petele de pe piele sunt mai deschise la culoare decat restul tegumentului neafectat, deoarece acele regiuni nu se vor bronza. 

Diagnosticul de pitiriazis se pune pe baza simptomele enumerate mai sus de catre medicul specialist in urma unui consult amanuntit.

Tipurile de pitiriazis sunt pitiriazis alba, pitiriazis lichenoid cronic, pitiriazis lichenoid si varioliformis acut, pitiriazis rubra pilaris.

In continuarea acestui articol afla mai multe despre tratamentul pentru pitiriazis. In general, tratamentul se bazeaza pe profilaxia intinderii iritatiei si urmareste imbunatatirea aspectului pielii. Netratata, boala poate sa persiste pana la varsta de 50-60 de ani, cand pielea isi pierde calitatile uleioase.

Pentru tratarea afectiunii exista anumite produse speciale precum sampoane, sapunuri. Cu toate acestea, daca iritatia este severa, acopera portiuni mari de piele, recidiveaza sau nu se amelioreaza la tratament, se poate initia un tratament cu pastile antifungice. 

In timp ce ciupercile sunt distruse rapid, aspectul pielii va reveni la normal dupa cateva luni de tratament. Unii medici considera ca ciupercile responsabile de aparitia bolii persista in haine si pot cauza recidiva bolii. Spalarea normala a hainelor este eficienta pentru indepartarea ciupercii vinovate, dar pentru pitiriazis persistent se recomanda curatirea hainelor in abur sau apa extrem de fierbinte.

In general, cremele, sampoanele si solutiile sunt considerate cele mai sigure spre deosebire de pastilele antimicotice, deoarece actioneaza doar la nivelul pielii. 

In ceea ce priveste preventia pitiriazisului, DoctorMit va face cateva recomandari: evitarea caldurii excesive, evitarea bronzarii sau expunerii excesive la soare, evitarea transpiratiei excesive.

Informatii suplimentare descoperiti in urmatorul material DoctorMIT:

Leave a Comment